Direktlänk till inlägg 29 april 2012

Procyklicitet

Av Anders Limes - 29 april 2012 10:43


Nu efter peak oil 2005 befinner sig världen som sagt i evigt negat iv realtillväxt. I denna situation har vi som sagt  att anpassa oss så långt det går, genom att minska komplexitet och genom att återupprätta energisnål infrastruktur som olika former av spårvägar (t.ex. Stockholms spårvagnar som slets ner för ett par decennier sedan). I den mån vi misslyckas med det (och t.ex istället lägger pengar på ROT, RUT, och KROG-avdrag), så kommer transporterna i vårt transportberoende samhälle bryta samman, och samhället då också bryta ihop.


I den mån vi lyckas kan vi hoppas på en ordnad komplexitetsminskning i samhället framöver. Vi – hela världen – behöver alltså göra stora investeringar i transportsystem.


Men för att göra dessa investeringar behövs naturligtvis valuta. Hur förhåller sig vårt finansiella system till detta?


När nationer ”går bra” (och alltså inte behöver några lån) då är lånen som bekant billiga och rikliga. När saker går dåligt, som nu efter den av peak oil utlösta kreditkraschen 2008 (och alltså för alltid i framtiden), och valuta behövs desperat för att handha kollapsen och göra omställningar så långt möjligt – då vrids kreditbetyget ner, räntekostnaderna exploderar, och nya lån omöjliggörs.


När nationer drabbas av detta kan de antingen avfärda skulden som orättfärdig (som Argentina gjorde 2001), vilket kommer att helt låsa nationen ute från ”lånemarknaden” och ”internationellt kapital” under mycket lång tid: detta gör det alltså omöjligt för nationen att göra några som helst investeringar som kräver tillgång till lån i utländsk valuta som t.ex (petro)dollar.


Eller så kan nationen försöka betala av skulden, vilket inte går, eftersom ju mer pengar som skickas till bankirerna och alltså lämnar nationen, desto sämre går ekonomin, och desto mer sjunker BNP, och desto mer skrivas kreditvärderingen ner, och desto mer ökar räntebetalningarna: en hopplös ond cirkel med andra ord.


Detta leder till att nationerna istället tvingas att skriva över ägandet av alla sina tillgångar; gruvor, järnvägar, osv. I Sveriges fall – när vår bostadsbubbla brister och staten måste sätta sig i skuld för att krafsa bankirernas kastanjer ur elden - kommer vårt folk förlora malmfälten i norr, vattenkraften, skogarna, nationalparkerna, o.s.v., o.s.v., samt avsäga sig rätten att skydda sina medborgare från giftig mat, att vårda dem när de är sjuka, o.s.v. Allt detta kallas som bekant att göra ekonomin ”konkurrenskraftig”.


Kort sagt: på detta viss skapar bankerna och deras hejdukar kreditvärderingsinstituten U-länder, vilket i sin tur helt enkelt är en eufemism för ”av bankernas skuld, ränta och utmätning totalt krossade samhällen”.


Och av alla anklagelser mänskligheten har att rikta mot bankväsendet är detta möjligen den allvarligaste: att de med iskalla hjärtan och händer av järn medvetet krossat hela samhällen och istället skapat en hopplös soppa av korruption, våld, våldtäkter, miljöförstöring, krig, och allt annat fruktansvärt som följer av en förintad samhällsstruktur.


Detta är ett brott vi aldrig kan förlåta bankirerna.


Vi noterar att krossandet av nationer går under olika namn: när det är IMF och Världsbanken som skapar skuldvaluta och ger i ”nödlån” till blivande U-länder så kallas det hela ”Structural Adjustment Programs”: dessa har skapat i princip alla världens nu befintliga U-länder.


I skrivande stund ges samma behandling till Grekland och Irland (och då kallas det ”Austerity”), och inom kort till Spanien och Italien, och när skuldvalutakollapsen fortsätter sprida sig så är slutpunkten för detta alltså (som sagt) att världens samtliga samhällen har förintats och bankirerna äger 100% av av planetens värde och kapital, med mänskligheten som livegna skuldslavar. En återgång till feodalismen, som sagt.


Naturligtvis kämpar folken emot, och naturligtvis fel- eller underraporteras denna kamp i vår propagandapress; och beskrivs vanligen i termer av att det hela rör sig om ”frustrerade ungdomar” som ”slår sönder skyltfönster”, när det i själva verket handlar om en kamp på liv och död för nationell överlevnad.


Allt detta går under den eufemistiska benämningen ”procyklicitet”: innebörden av detta är alltså att vår skuldvaluta och bankväsendet häller bensin på elden i högkonjukturer, och kyler ned det frysande isvattnet i lågkonjukturer. Allt detta centralplaneras, som namnet antyder, av centralbankirerna.


Som sagt: vi har att välja mellan att behålla skuldvalutan och bankirerna – då väljer vi förstörandet av världens samtliga samhällen och som en direkt följd av detta alltså krig, farsoter, folkmord, osv.


Eller så ersätter vi bankirernas skuldvaluta med en nationell, satligt utgiven skuldfri valuta, sätter bankirerna i nyttigt arbete och/eller fängelse, och börjar gripa oss an uppgiften att rädda planeten från växthuskatastrofen, och att rädda oss själva från alltför katastrofala effekter av den framtida ofrånkomliga komplexitetsminskningen.


Något tredje alternativ gives ej. Tiden att välja väg är nu.

 
 
Lincon

Lincon

30 april 2012 13:08

Bra skrivet!
Man kan undra hur det kommer gå med väst som genom bankirerna i så stor grad sugit ut resten av världen. Som du skriver kommer det bli resursbrist men den är egentligen i väldigt hög grad den motsatta mot fördelningen idag. Afrika och latinamerika är extremt rikt men underbefolkat. Europa är naturtillgångsmässig ganska fattigt men vissa områden är väldigt tättbefolkat.
Kollade t.ex i Storbrittanien som har 60 miljoner innevånare mot Argentinas 40 miljoner. Det finns mao 20 miljoer mer britter på en yta som är runt elva gånger mindre än Argentinas! Ändå har Argentina hela Pampas som skulle kunna försörja halva världen med mat om den bara utnyttjades rätt.
Så man kan undra vad som händer med Europa och väst i allmänhet i framtiden när utsugningen av resten av världen inte längre kan fortsätta.
Allt detta är, precis som du skriver, något som är totalt oförlåtligt och som psykopaterna, bankirerna, måste stå till svars för.

http://parasitstopp.wordpress.com

Anders Limes

1 maj 2012 21:00

Tackar!

Jag håller med - det är just det, att otaliga miljoner i västvärlden gjort sig indirekt beroende av bankirernas utsugning av resten av planeten. Förutsatt nuvarande nivåer av konsumtion ("levnadsstandard").

En altruistisk handling är alltså att konsumera så litet som möjligt, och en klok handling inför skuldvalutakollapsen etc är att anlägga en trädgård...

Och som sagt, det är sannerligen en rättegång jag vill se: en ny Nürnbergprocess.

 
Ingen bild

Ekvationsteorin

1 maj 2012 13:32

Limes
Hypotetiskt vi inför din skuldfria valuta, och sen fortsätter vi att öka lönerna men ökar inte din skuldfria valuta.

Ekonomin går då under på lång sikt, det är skrivet i sten, matematiken kan du inte förneka.

Varför är det så svårt att förstå att pengar är betalningsmedel som måste finnas i tillräcklig mängd för att ekonomin ska fungera?

Har du spelat spelet monopol? försök spela en gång till men du tar bort 99% av alla leksakspengar, det går inte.

 
Ingen bild

Hasseman

1 maj 2012 22:22

Ekvationsteorin

Jag länkade till en graf som visade lönernas del av BNP i Amerika från 50-talet och framåt och den grafen visade att lönerna tar allt mindre och mindre del av kakan. Går det ihop med din extremt amatörmässiga ekonomiska teori?

 
Ingen bild

Ekvationsteorin

2 maj 2012 12:39

Hasseman
Vilken graf?
kom med saklig kritik.
Du kan inte visa på ett enda fel i min ekvation.

E = mc² fysik, är det lika amatörmässigt?
U/I=R ellära, är det lika amatörmässigt?

 
Ingen bild

Hasseman

2 maj 2012 23:43

Eftersom ekonomi inte handlar om matematik, så ja, det är amatörmässigt.

Här har du grafen igen:

http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2012/04/Labor-share4-12.png

 
Ingen bild

Ekvationsteorin

3 maj 2012 00:53

p/a=m

Varför skulle ekonomin vara krångligare än elläran?
U/I=R beskriver grunden för elläran, en TV är mycket mer komplicerad än Ohms lag, men hela elläran bygger på U/I=R.

Grunden för ekonomin är p/a=m
(Penningmängden / arbetstimmar = medeltimlön)
Dagens ekonomier är komplicerade men grunden för ekonomin är ett matematiskt samband p/a=m.

Ekvationens giltighet kan testas teoretiskt.

Ekvationen kan vara lättare att förstå om vi tar bort varorna och bara tänker oss tjänster (arbetstid) som är det som produceras.

Självhus hållning före pengarnas uppkomst då räfsade alla sina löv själva, ingen kunde bli arbetslös dom kunde räfsa så mycket dom ville, 8 timmars arbetsdag kunde man få om man bara ville.

Senare så började vi byta tjänster (arbetstid) med varandra
A räfsar löv hos B
B räfsar löv hos A
Dom byter arbetstid med varandra och dom kan byta så mycket arbetstid som helst med varandra INGET hindrar dom att byta arbetstid, dom kan byta 5 timmar med varandra och om dom vill kan dom byta 8 eller 10timmar med varandra.

Sen införs pengar (betalningsmedel), dom kan som förut byta precis hur mycket arbetstid dom vill med varandra så länge bara ekvationen följs, men följs inte ekvationen så går det inte att byta arbetstid.
1600kr i penningmängd införs (betalningsmedel) och delas mellan A och B, dom har nu fysiskt 800kr vardera i sina händer.

Ekvationen ser ut så här   1600 / 16 = 100
Penningmängden är 1600kr
Arbetstimmarna är person A 8 timmar + person B 8 timmar =16 arbetstimmar totalt.
Timlönen är 100kr/t


A räfsar löv hos B 8timmar a 100kr/t
B räfsar löv hos A 8timmar a 100kr/t
A har 800kr i handen och köper 8 timmars lövräfsning a 100kr/t av B för 800kr
B har 800kr i handen och köper 8 timmars lövräfsning a 100kr/t av A för 800kr
Nästa dag så har dom fortfarande fysiskt 800kr i sina händer så dom kan fortsätta byta arbetstid med varandra i oändlighet, Ingen arbetslöshet kan uppstå.
Men om dom vill öka sin arbetstid till 10 timmar så måste dom öka penningmängden till 2000kr
2000 / 20 = 100
 men dom kan fortsätta att byta arbetstid med varandra i all oändlighet.

Dom kan även börja byta lövräfsningen med C om dom ökar penningmängden till 2400kr
(24 arbetstimmar * 100kr timlönen blir 24*100 = 2400) 24 arbetstimmar delat på 3 personer ger dom 8 timmars arbetsdag
2400 / 24 = 100

En person till D (totalt 4 personer) kan dom börja byta sin arbetstid med om penningmängden ökas till  3200kr
(32 arbetstimmar * 100kr blir 32* 100 = 3200)
3200 / 32 = 100


Ett matematisk förenklat exempel, 10000 personer ska få sin månadslön utbetalad på samma dag, deras månadslön är 24000kr det kräver att penningmängden är minst 240 miljoner. (10000*24000=240000000)

Om penningmängden är för liten så går det helt enkelt inte att betala ut månadslönen till alla.

Om vi vill att 4 miljoner svenskar ska få en månadslön på 24000kr så krävs det 96 miljarder i penningmängd bara till lönerna, sen måste det finnas pengar i företagen kassa, på våra sparkonton,i banker, med mera.

Det krävs en mycket större penningmängd än vad man kan tro, om alla 9 miljoner personer ska ha ett sparkapital på 25000kr så krävs det
225 miljarder + lönerna på 96miljarder.
Penningmängden måste vara mycket stor för att ekonomin ska fungera.


Penningmängden / arbetstimmar = medeltimlön
mvh ekvationsteorin p/a=m

 
Ingen bild

ekvationsteorin

3 maj 2012 13:31

Hasseman
"Eftersom ekonomi inte handlar om matematik, så ja, det är amatörmässigt." Hur räknar du pengar?

"en graf som visade lönernas del av BNP i Amerika från 50-talet och framåt och den grafen visade att lönerna tar allt mindre och mindre del av kakan"
Du säger nu att mindre pengar går till löner, då måste dom bli arbetslösa.

Varför går det inte att acceptera att ekonomin fungerar som en ekvation?

Vi kan styra ekonomin med p/a=m och få full sysselsättning, varför är du emot det?

Det finns ingen politik i ekvationen är det det som är problemet?

 
Ingen bild

Hasseman

3 maj 2012 20:48

Absolut inte. Politik är en ren kuliss, så det är bara bra om vi slipper rödblå retorik.
Det går inte att acceptera att ekonomin fungerar som en ekvation eftersom den inte fungerar som en ekvation. Svårare än så är det inte att förstå varför.
Många är de ekonomer som försökt hitta ekvationer som beskriver ekonomin på ett med verkligheten överensstämmande sätt, och hittills har ingen lyckats. Ekonomi är ingen vetenskap, det är ett system baserat på tro. Beskriv gud med en ekvation, så förstår du problemet.

 
Ingen bild

ekvationsteorin

3 maj 2012 23:13

Hasseman
"Det går inte att acceptera att ekonomin fungerar som en ekvation eftersom den inte fungerar som en ekvation"
Läs 3 maj 00:53 där ser du hur ekvationen fungerar.
Matte från grundskolan, kan inte vara felaktig.

"Många är de ekonomer som försökt hitta ekvationer som beskriver ekonomin på ett med verkligheten överensstämmande sätt, och hittills har ingen lyckats"
Vad är det för fel i min modell?
Läs 3 maj 00:53 där ser du hur ekvationen fungerar, den beskriver det matematisk.

Visa att p/a=m är känd och testad.

Någon måste vara först med den rätta modellen.
E = mc² fysik.
U/I=R ellära.
Nu finns modellen för ekonomin
p/a=m.

Grunden för ekonomin är arbete, lön för arbetet och betalningsmedel,
det är beskrivet i min ekvation, p/a=m (Penningmängden / arbetstimmar = medeltimlön)


mvh ekvationsteorin p/a=m

 
Ingen bild

ekvationsteorin

4 maj 2012 17:48

Varför försöker en del motbevisa p/a=m ?
Det naturliga vore att testa och se om ekvationen stämmer.
Alla får det bättre om vi kan styra ekonomin.

 
Ingen bild

ekvationsteorin

7 maj 2012 14:34

Om det inte går att hitta ett enda fel i ekvationen p/a=m, så kan den vara riktig.

Dagens modeller kan man hitta hur många fel som helst i, vissa teorier strider direkt mot mattelagarna, ändå så tror en del på dom.


Vissa ekonomiteorier vill inte att vi ökar penningmängden, men tycker att det är okej att öka lönerna, det leder matematiskt till en timlön som blir lika stor som penningmängden.
Detta går helt enkelt inte att förneka rent matematiskt.

Vi ökar lönerna varje år med 5% och penningmängden är oförändrad
Säg att timlönen är 150kr och penningmängden är 100 miljarder.

Det tar då 417 år för timlönen att bli lika stor som penningmängden
150*1,05^417=100000000000


Saknar man kunskap i matte och vetenskaplig bevisföring så kan man förneka fakta, men kan man matematiken så förstår jag inte hur man kan förneka enkla matematiska tal. 150*1,05^417=100000000000

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders Limes - 25 oktober 2015 15:49

    Invandringen till Sverige slår, som bekant, alla rekord. Nedan tankar om detta.   1. Syfte   Vilket syfte invandringen har för våra ägare (”eliten”) finns det olika uppfattningar om. En gör gällande, att den drivande dynam...

Av Anders Limes - 9 juli 2015 11:30

Jag har varit borta från bloggen ett tag, som ni säkert har märkt.   Orsaken är, att jag har ägnat all min energi åt att istället bygga en framtid åt mig och min familj - genom att skaffa gård, djur, kunskaper, nätverk, osv är vi nu på en kurs so...

Av Anders Limes - 25 juni 2012 21:24

Det djupa och egentliga syftet med Euron - liksom med all skuldvalutor - är att möjliggöra bankirernas stöld av fokens egendom, som vi tidigare gått igenom. Vi minns även, att det bankirkontrollerade NATO med stöd av det bankirkontrollerade Sverig...

Av Anders Limes - 24 juni 2012 20:19

För inte så länge sedan tog jag ett spadtag i den hundraåriga rabatten av såpnejlikor. Det var svårt, tungt att komma nedåt med spaden, men efter mycket hackande lyckades jag bända upp en fyrkant jord. Och då såg jag orsaken till motståndet: he...

Av Anders Limes - 19 juni 2012 21:23

Stuxnet är samtidens bästa datorvirus. Det är helt enkelt en fantastisk skapelse, en tour de force i destruktivitet. Vi känner numera till en hel del om Stuxnet. Det är ganska stort för att vara ett virus, en halv megabyte, men det är sannerl...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10 11 12 13 14 15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
<<< April 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards