Direktlänk till inlägg 29 april 2012

Kalmarunionen

Av Anders Limes - 29 april 2012 10:53


Valdemar Atterdags dotter Margareta föddes på Jylland 1353. redan vid 10 års ålder giftes hon bort till den norske kung Håkon och bildade således personalunion mellan danmark och Norge. Vid 17 års ålder födde hon en son, Olof. Kort efter dog Håkon, och kort efter det dog även Olof, varefter Margareta blev "fru och husbonde och fullmäktige förmyndare", d.v.s den första drottningen över unionen Danmark-Norge.


Under tiden styrdes Sverige av Albrekt av Mecklenburg, som var djupt avskydd av landets aristokrati. Man konspirerade därför med drottning Margareta, vilket ledde till slaget vid Falkenberg 1389, då Margaretas trupper besegrade Albrekts, vilket ledde till att Margareta kom i besittning även av Sverige. Hon installerade då sin adoptivson, Bogislav, på tronen under kunganamnet Erik av Pommern. Kröningen gick av stapeln den 17 juni 1397, på Kalmar slott, och samtidigt antogs en unionsakt som förenade de tre rikena till ett. Kalmarunionen föddes.


Erik av Pommern tillsatte danska och tyska fogdar på de svenska slotten, vilket naturligtvis var illa omtyckt av den svenska adeln (som annars fått ta hand om dessa uppgifter och vinster). Vissa av dessa utländska fogdar var extrema tyranner, som t.ex Jösse Eriksson i Västerås; som enligt uppgift hängde bönderna i rök och spände deras hustrur framför hölass för att pressa dem på pengar att köpa sig fria från tortyren.


Det här tilltagande missnöjet med vad som (fullt korrekt) uppfattades som kontinentalt förtryck och utsugning var grogrunden för Engelbrektsupproret: en folklig resning med ursprung i Dalarna och Bergslagen. Upprorsmakarna var mycket framgångsrika, och tog kontroll över hela Mälardalen. Det hela utmynnade faktiskt i en rättslig prövning där Erik av Pommern lovade vissa lättnader, men saken drevs inte vidare. Delvis berodde det på mordet på Engelbrekt på Göksholm i Hjälmaren 1436. Således fortsatte riket styras utifrån, och utsugningen och förtrycket som de utländska fogdarna utförde bara tilltog. Missnöjet växte.


Nästa gång det kom till strid var 1471, då en bondehär från Närke och Östergötland under Sten Sture den äldre mötte Kristian Is legoknektar och besegrade dem, på Brunkebergsåsen (nuvarande Norrmalm i Stockholm: har du gått genom Tunnelgatan så har du gått under denna blodsindränkta ås). Unionspartiet drev trots dessa nederlag vidare sin politik, och missnöje och upprorsungar grep omkring sig, vilket ledde till bl.a Kalmar Blodbad och Stockholms Blodbad, och fullfjädrade fältslag; 1517 vid Vädla, 1518 vid Brännkyrka och 1520 på en sjö nära Ulricehamn.


Efterspelet till slaget vid Brännkyrka är historiskt: Kristian Tyrann lovade fri lejd åt ett antal svenska adelsmän (en av dessa var Gustav Eriksson Vasa), men bröt sitt löfte och tog med sig sin gisslan till Danmark. Gustav Vasa lyckades emellertid fly, och landsteg 1520 vid Kalmar. Som bekant ledde han därefter frihetskriget till ett lyckligt slut, och Sverige blev självständigt. Gustav Vasa pryder, i egenskap av landsfader, diverse torg o.s.v i landet, och dessutom är han självskriven på den högsta sedelvalören som Riksbanken ger ut, 1000-kr sedeln.


Jag reste nyligen till Kalmar, och besåg det fantastiskt vackra slottet, och den ohyggliga utsällningen av tortyrredskap och fängelshålor som förtryckarna använde så flitigt. I fågelsången i parken framför slottet finns en järnbyst av Gustav Vasa; på sockeln står det:


”Gustav Eriksson Vasa

återvände

ur tyrannens fångenskap

att befria fäderneslandet

från främmande förtryck

landsteg vid Stensö

den XXXI Maj MDXX.”


Och på baksidan:


”Uppförd av vänner till fosterlandet”


***


Jag är så pass gammal att jag minns en tid när det fanns ett brott i Sverige som hette ”högförräderi”: en högförrädare verkar för att lägga nationen under främmande välde. Nuförtiden har jag förstått att man är rasist om man tar ordet ”högförräderi” i sin mun (för att inte tala om ordet "fosterlandet"). Men låt oss trots det läsa lagtexten:


Den som, med uppsåt att riket eller del därav skall, med våldsamma eller eljest lagstridiga medel eller med utländskt bistånd, läggas under främmande makt eller bringas i beroende av sådan makt eller att del av riket skall sålunda lösryckas, företager handling som innebär fara för uppsåtets förverkligande, dömes för högförräderi till fängelse i tio år eller på livstid eller, om faran var ringa, i lägst fyra och högst tio år.


Låt mig nu, uppmana er att läsa denna text. Frågan är: På vilket sätt skulle skribenten försvara sig mot åtal för högförräderi?


En sista sak. Riksbanken ger ut nya sedlar (jämför utseendet med dessa)


I en gest som känns djupt, djupt ödesmättad har Gustav Vasa, och faktiskt hela Vasaätten, redigerats bort från våra sedlar. De har ersatts med diverse artister och FN-politiker.


Bryssel är som bekant det nya Kalmar.


Men vilka är de nya Engelbrekt Engelbrektsson, Sten Sture, och Gustav Vasa?

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders Limes - 25 oktober 2015 15:49

    Invandringen till Sverige slår, som bekant, alla rekord. Nedan tankar om detta.   1. Syfte   Vilket syfte invandringen har för våra ägare (”eliten”) finns det olika uppfattningar om. En gör gällande, att den drivande dynam...

Av Anders Limes - 9 juli 2015 11:30

Jag har varit borta från bloggen ett tag, som ni säkert har märkt.   Orsaken är, att jag har ägnat all min energi åt att istället bygga en framtid åt mig och min familj - genom att skaffa gård, djur, kunskaper, nätverk, osv är vi nu på en kurs so...

Av Anders Limes - 25 juni 2012 21:24

Det djupa och egentliga syftet med Euron - liksom med all skuldvalutor - är att möjliggöra bankirernas stöld av fokens egendom, som vi tidigare gått igenom. Vi minns även, att det bankirkontrollerade NATO med stöd av det bankirkontrollerade Sverig...

Av Anders Limes - 24 juni 2012 20:19

För inte så länge sedan tog jag ett spadtag i den hundraåriga rabatten av såpnejlikor. Det var svårt, tungt att komma nedåt med spaden, men efter mycket hackande lyckades jag bända upp en fyrkant jord. Och då såg jag orsaken till motståndet: he...

Av Anders Limes - 19 juni 2012 21:23

Stuxnet är samtidens bästa datorvirus. Det är helt enkelt en fantastisk skapelse, en tour de force i destruktivitet. Vi känner numera till en hel del om Stuxnet. Det är ganska stort för att vara ett virus, en halv megabyte, men det är sannerl...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10 11 12 13 14 15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
<<< April 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se