Direktlänk till inlägg 24 juni 2012

Socialism

Av Anders Limes - 24 juni 2012 20:19För inte så länge sedan tog jag ett spadtag i den hundraåriga rabatten av såpnejlikor. Det var svårt, tungt att komma nedåt med spaden, men efter mycket hackande lyckades jag bända upp en fyrkant jord. Och då såg jag orsaken till motståndet: hela jorden var genomvärvd av rottrådar. De gick åt alla håll, kors och tvärs, och bildade en tät tredimensionell väv. Jag hade skurit av ett hundratal med min vassa spade, under svårt motstånd.... och det slog mig, att detta är ett samhälle.


Få ord har blivit så mördade av propagandan som ordet ”Socialism”. Låt oss besinna ett ögonblick vad ordet faktiskt betyder.


"Socialism" innebär insikten att samhället är en tät väv av ömsesidiga beroenden, en väv som har egna egenskaper på nivån av grupper av människor, grupper av grupper, osv - dvs emergenta metafenomen.


Ordet innebär ett erkännande av (den självklara) insikten att alla människor är beroende av

1. andra personer

2. grupper av personer

3. grupper av grupper... osv.


Ordet innebär, i vidgad bemärkelse, även insikten att det mänskliga samhället bara är ett undersamhälle av andra samhällen inom biosfären, vars helhet av klimatet, och allt som lever, ibland med ett ord kallas "Gaia".


Inuti samhällskroppen finns element som har upptäckt att de, genom att skada andra delar av samhälet, kan uppnå en kortvarig fördel (instant gratification). Dessa element kallas ibland sociopater, ibland kapitalister, ibland individualister, ibland libertarianier, beroende på sammanhang. Deras modus operandi är i princip cancertumörens: även denna tillväxer på bekostnad av sin omgivning, även denna kommer förr eller senare döda sin värdorganism.


Dessa maligna element i vårt samhälle har tyvärr uppnått närmast total hegemoni över tanken (i Sverige tydliggjort efter Schibstedts köp av Aftonbladet och efterföljande avsättning av Juholt), och de använder denna hegemoni till att förvirra oss med idén att "socialism" är det samma som t.ex bolsjevikernas statskapitalism, eller den repressiva polisstat som utvecklats som reaktion på externa hot i vissa nationer(t.ex. Cuba).


Men detta är felaktigt. Socialism är den enkla insikten att vi är beroende av varandra, och av samhällen, hela vägen upp till totalsamhället Gaia.


Och den indiviuella friheten? Den kan inte finnas utan ett starkt samhälle. Betänk det svenska folkhemmet – denna underbara idé, nu i slutstadiet av sin dödskamp under det pågående nyliberala rånmordet – som frigjorde människan på ett sätt aldrig tidigare skådat i historien. Genom att befria människorna från oro för utbildning, hälsovård, säkerhet, ansvar för de äldre släktingarna, o.s.v., lades grunden för den starkaste individualismen i mänsklig historia: den svenska.


Ironiskt nog är just denna individualism, möjliggjord av folkhemmet, ett av de viktigaste skälen till att nyliberalernas rånmord lyckats så fullständigt. Genom att sprida lögnen individualism, att individen är stark, har man fått brett stöd för att mörda vårt samhälle. Den nu uppväxande generationen kommer fångas, låsas till marken, av oro för privata sjukförsäkringar, kostnader för utbildning, tilltagande kriminalitet som en direkt följd av tilltagande hopplös ojämlikhet i samhället... och folkhemmet är dött.


Men socialismen lever. Nästa steg kommer vara en åminnelse, en hågkomst, en Erinnerung, av vad vi hade här i landet. En insikt, att propagandakonstruktionen "individen" - den odelbara och oavhängiga människan - inte finns. En återupptäckt av personen, och av gruppen. Och vi kommer kämpa för att återupprätta det. I andra ringhörnan står nyliberalerna och deras propagandamaskin. Let's get ready to rumble.

 
 
Ingen bild

Kristoffer

6 juli 2012 10:06

Väl skrivet!

 
Carina Agrell

Carina Agrell

2 februari 2013 09:59

Bra analys!

Samhällets urartande i individualism är en utmärkt materialistisk dimridå som flyttar fokus från den sunda individualiteten som alla människor borde få möjlighet att utveckla - för att bli den vi egentligen är via individuationsprocessen (CG Jung).

Till förmån för ett litet fåtal (http://www.newscientist.com/article/mg21228354.500-revealed--the-capitalist-network-that-runs-the-world.html) luras människor in i en förlamande pseudotillvaro, där allt - precis som du skriver - cirkulerar kring jakt på pengar, pensionspoäng osv.

Jung menar även att motsatserna förstärker varandra (Coniunctio), t ex att en väl utvecklad individualitet ökar empatin för andra, ju mer frihet vi har, desto större ansvar är vi beredda att ta osv. Ju mer vi kontrolleras av systemet via lönearbeten, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen osv desto djupare sjunker människan i vanmakt. Vårt samhälle är omoget och enfaldigt, och vi måste frigöra människor ifrån förtrycket.

Därför har jag utverkat ett filosofiskt system som bl a bygger på Jungs teorier, där autentiska människor 2061 har utvecklat ett moget system. Nu när det föreliggande världssystemet i vilket fall som helst havererar så har vi chansen att glömma det vi vet och skapa ett nytt fundament - ett paradigm där vår uppgift inte längre är att dra in kapital till de onödiga mellanhänderna vi föder och göder idag - politiker, banker, AF, Fsk, CSN, KI m fl.

I Autentopia är direkt demokrati införd, folk har rixkonton, medborgarlön motsvarande dagens studiemedel. Alltså tillräckligt för att överleva utan att tära för mycket på naturens resurser, men knappast mer. Inte många tycker 2061 att man behöver mer heller eftersom den materiella dimridån är skingrad. Det kommer därför verkligen att löna sig att arbeta om man så vill och kan! Ingen behöver samla i ladorna för eget vidkommande, utan överskott som människor inte anser sig behöva, omfördelas till en samhällsfond - volontär socialism skulle man kunna kalla det.

Sammanfattande är det alltså människan som förändras psykologiskt genom humanistisk bildning, frihet, jämlikhet och broderskap. På så sätt är mitt filosofiska system besläktat med Marcuses idéer om just en utveckling av det mänskligaste av det mänskliga - vår psykologi!

http://www.autentopia.se/blogg

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders Limes - 25 oktober 2015 15:49

    Invandringen till Sverige slår, som bekant, alla rekord. Nedan tankar om detta.   1. Syfte   Vilket syfte invandringen har för våra ägare (”eliten”) finns det olika uppfattningar om. En gör gällande, att den drivande dynam...

Av Anders Limes - 9 juli 2015 11:30

Jag har varit borta från bloggen ett tag, som ni säkert har märkt.   Orsaken är, att jag har ägnat all min energi åt att istället bygga en framtid åt mig och min familj - genom att skaffa gård, djur, kunskaper, nätverk, osv är vi nu på en kurs so...

Av Anders Limes - 25 juni 2012 21:24

Det djupa och egentliga syftet med Euron - liksom med all skuldvalutor - är att möjliggöra bankirernas stöld av fokens egendom, som vi tidigare gått igenom. Vi minns även, att det bankirkontrollerade NATO med stöd av det bankirkontrollerade Sverig...

Av Anders Limes - 19 juni 2012 21:23

Stuxnet är samtidens bästa datorvirus. Det är helt enkelt en fantastisk skapelse, en tour de force i destruktivitet. Vi känner numera till en hel del om Stuxnet. Det är ganska stort för att vara ett virus, en halv megabyte, men det är sannerl...

Av Anders Limes - 11 juni 2012 21:42

  Jag hade tänkt återkomma i en utförlig text angående kontanter vs digitala krediter. Nu blev det lite mer bråttom än jag tänkt, av en anledning vi återkommer till nedan. Så vi gör en lång historia kort.   Kontanter (även kända som Riksbankspe...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se